Iulia Mukbel este psiholog, absolventă a programului Clemson-Romania – Verified Course Sequence în analiză comportamentală aplicată (2018-2020), cu competențe în psihologie clinică, psihoterapie experiențială și cu o experiență de peste 9 ani în zona analizei comportamentale aplicate destinate beneficiarilor cu TSA și familiilor acestora.
Iulia a început în domeniul ABA ca și terapeut, în anul 2011, în cadrul centrului ”Dincolo de cuvinte” din Timișoara, iar în 2014 a deschis propriul cabinet individual de psihologie care, treptat, s-a transformat în centrul în care își desfășoară activitatea în prezent în calitate de coordonator al intervențiilor de analiză comportamentală aplicată, în colaborare cu echipa de terapeuți pe care a format-o.
În cei 9 ani de experiență, Iulia a participat la workshop-uri și cursuri acreditate în domeniul analizei comportamentale aplicate cu scopul de a se alinia standardelor profesionale din domeniu astfel încât să poată veni eficient în întâmpinarea familiilor cu care lucrează.
Sumar temă Conferința Internațională ABA:
Procesul transformator al familiei în care există unul sau mai mulți copii diagnosticați cu TSA: provocări, rezistențe și posibile soluții
Abstract:
Tulburarea de spectru autist este o tulburare complexă care prezintă un set de elemente de întârziere în dezvoltare și de elemente comportamentale care, adesea, pentru copiii diagnosticați cu o astfel de tulburare, presupune o comunicare nefuncțională cu familia și cu grupul social. Familia reprezintă un sistem complex cu un set invizibil de cerințe funcționale ce organizează modurile în care membrii acesteia interacționează (Salvador Minuchin), este de mare importanță pentru societate îndeplinind funcții de ordin economic, social, de solidaritate și reproductiv.
Diagnosticul de TSA primit de copilul sau de copiii familiei pune la încercare integritatea și funcționalitatea familiei ca sistem, ridicând provocări vizavi de modul în care partenerii interacționează unul cu celălalt, modul în care părinții/părintele interacționează cu propriul copilul diagnosticat cu TSA, relația de fratrie , statutul economic, stilul de viață și prezența socială a familiei sunt afectate forțând astfel întreg sistemul să identifice strategii mai mult sau mai puțin optime de adaptare, pe termen scurt, mediu și lung.
În concluzie, întreaga familie în esența ei, precum și funcțiile acesteia sunt puse în fața unui proces de restructurare ca urmare a diagnosticului de TSA unde lupta pentru supraviețuire a familiei se transformă în cursa pentru recuperare ei.
Cuvinte cheie: TSA, familie, sistem, transformare, proces de restructurare, economic, social, relații, strategii, supraviețuire, recuperare.